Home » Blog » Geperforeerde producten en het milieu

AkoestiekGeperforeerde producten en het milieu

29 oktober 2021

Geperforeerde producten en het milieu

Je verwacht het wellicht niet, maar bij akoestische materialen spelen milieuaspecten ook een belangrijke rol. Wij ontwikkelen, produceren en adviseren de materialen om het akoestisch binnenklimaat van interieurs te verbeteren. Duurzaamheid en circulariteit zijn hierbij veelgebruikte begrippen. Er is in dit opzicht nog een hele wereld te winnen. Daarom focussen we op de praktische aspecten die bijdragen aan een betere omgang met het milieu en een gezonder binnenklimaat. 

Goed nieuws en slecht nieuws 

Wij focussen ons op het realiseren van een aangenaam akoestisch comfort waarbij wij de de impact op het milieu van de toegepaste geperforeerde materialen zo laag mogelijk houden. Enerzijds focussen wij op het realiseren van een aangenaam akoestisch comfort. Daarnaast willen wij dat de impact op het milieu van de toegepaste geperforeerde materialen zo laag mogelijk is. Het goede nieuws is dat er steeds meer al in de ontwerpfase rekening wordt gehouden met het maken van verantwoorde keuzes en dat afwegingen meegenomen worden in het design. Het minder goede nieuws is dat wij vaak ook constateren dat hier vervolgens in een later stadium weer van wordt afgeweken. De hogere prijs, de beperkte beschikbaarheid of onbekendheid met betrekking tot de nieuwe, milieuvriendelijkere producten is hier meestal de reden voor. Het lijkt erop dat er vaak te ingewikkeld wordt gedacht en te gemakkelijk wordt teruggegrepen op oude gewoontes. Terwijl het vaak zo eenvoudig is om verstandigere keuzes te maken. Daarom streven wij naar een circulaire projectaanpak en het realiseren van duurzame interieurs. 

Matude akoestiek

Concreet: milieu-aspecten van onze panelen 

Om concreet te maken welke milieu-aspecten een rol spelen bij onze materialennemen we twee producten als voorbeeld: de lineair gegroefde gefineerde lamellen en de micro geperforeerde panelen. Dit zijn producten welke aan de voorzijde zijn voorzien van een lineaire groef
of waar de toplaag is voorzien van micro perforaties en welke aan de achterzijde zijn tegengeboord met grotere perforaties.
Hierdoor ontstaat er lucht-open materiaal. Dit zorgt met de toepassing van het isolatiemateriaal achter het paneel voor een hoge geluidsabsorptie. Milieu-aspecten die bij deze twee producten een rol spelen zijnduurzame bosbouw, formaldehyde-emissiekeuze voor houtsoort, type verlijming en type lakwerkherkomst van grondstoffen en de locatie van de productie van de materialenplaatoptimalisatie en montage. 

Duurzame bosbouw 

Eerst dient er gekozen te worden voor de juiste drager. Om een bijdrage te kunnen leveren aan duurzame bosbouw is Matude-Bruynzeel zowel FSC als PEFC gecertificeerd en werken wij samen met
leveranciers die dit ook zijn zodat wij een gesloten keten kunnen realiseren. Al onze lineair gegroefde lamellen en geperforeerde panelen zijn
daarom FSC of PEFC gecertificeerd te verkrijgen
 

No Added Formaldehyde 

Houd naast de FSC of PEFC certificering ook rekening met de emissie-waardes van de dragerHierbij is bij lineair gegroefde en micro
geperforeerde materialen vooral de formaldehyde-emissie erg van belang.
Deze emissie is door de hoge perforatie-graad van de panelen hoger ten opzichte van normaal decoratief plaatmateriaal. Als het aan ons ligt wordt er altijd gewerkt met No Added Formaldehyde – MDF, wat betekent dat er geen formaldehyde aan de drager is toegevoegd.
 

https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2021/07/Matude_Bruynzeel_Antisone_Advocatenkantoor_04-640x640.jpg
https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2021/09/Matude-Bruynzeel_Woodline_Graphite_Type_Random-2-640x640.jpg

De keuze voor de houtsoort 

Kies voor een gefineerde toplaag. Door een dunne fineer toplaag te kiezen is het rendement van de boom optimaal en heeft het product niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar is het dat ookWij kunnen bij de keuze voor het materiaal rekening houden met het groeigebied van de boom, de groeisnelheid en de uiteindelijke stamlengte bij de kapZodat wij het juiste advies kunnen geven. 

Type verlijming en lakwerk 

Een milieuvriendelijke verlijming om het fineer op de MDF-drager te verwerken en een milieuvriendelijke lak-afwerking van de toplaag zijn eenvoudige aspecten om rekening mee te houden. Door de lakwerking is de toplaag tevens langer beschermd en wordt de levensduur van het product verlengd. 

Herkomst van de grondstoffen en locatie van de productie 

Als producent, leverancier en adviseur weten wij precies waar onze grondstoffen vandaan komen en bieden wij graag het milieuvriendelijke alternatief aan.
Hierin hanteren wij een transparante werkwijze. Een productie ergens in bijvoorbeeld Azië kan weliswaar goedkoper uitpakken, maar wij geven toch altijd de voorkeur aan de lokalere productie met lokale grondstoffen.
 

Plaatoptimalisatie 

Een aspect dat enorm voor de hand ligt, maar vaak vergeten wordt, is plaatoptimalisatie. Dit wil zeggen dat men rekening houdt met de afmeting van de bruto geproduceerde plaat. Door in het design hier rekening mee te houden, is het mogelijk om zoveel mogelijk restafval te minimaliseren. Dit heeft een milieu-voordeel en is daarnaast ook erg voordelig omdat er minder plaatwerk gebruikt hoeft te worden. 

Montage 

Een van de belangrijkste aspecten waarin de interieurbouw-wereld nog stappen kan maken is de manier van monteren. Er zijn bijvoorbeeld tal van demontabele manieren om onze lineair gegroefde lamellen te monteren, maar in de praktijk zien wij toch nog te vaak dat er kit wordt gebruikt of een tacker om de nietjes erin te schieten.
Onze producten zijn namelijk van hoge kwaliteit en zijn zeer geschikt om na de eerste levensfase een nieuw leven te krijgen op een andere locatie. In het geval van de lineair gegroefde lamellen kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor eenvoudige clips waarin de lamellen geklikt kunnen worden.
 

Samenwerken om verder te komen 

Samengevat kan worden gezegd dat er bij het gebruik van geperforeerde materialen op allerlei vlakken rekening gehouden kan worden met milieu-aspecten. En dat deze elementen lang niet altijd het project duurder of ingewikkelder maken. Sterker nog, door milieu-vriendelijkere keuzes te maken, levert dit vaak voordeel op of maakt het bijvoorbeeld montage makkelijker.  

Door middel van circulaire interieurbouw kunnen we samen de wereld een beetje beter maken. Wij begrijpen goed, dat wij zoiets niet alleen kunnen realiseren.
En wij leren graag bij over dit onderwerp. Daarom staan wij open voor samenwerkingen en willen we graag investeren in initiatieven om de circulariteit in de praktijk te brengen. 
 

Samen met ons van gedachten wisselen over een circulaire aanpak? Neem contact met ons op! 

Matude akoestiek

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbriefNieuwsbrief

Maandelijks delen wij onze mooiste projecten, nieuwste productontwikkelingen en delen wij onze blogs.