“Sommige verkopers proberen het echt. Akoestiek verkopen als een plaatje met een gaatje! En voor deze mensen is een akoestische meting even een paar keer in de handen klappen en tellen hoe lang het geluid hoorbaar is.” Martin van Dooijeweert werkt inmiddels bijna 3 jaar bij Matude-Bruynzeel als project- en accountmanager en maakt de vreemdste dingen mee. Hij lepelt verschillende broodje-aapverhalen op. “Ik zie ook dat verkopers een mooi, kostbaar product leveren en zeggen: Monteer maar! Zonder enig advies. Of verkopers die beweren dat akoestiek toeval is. Dus we kunnen wel materiaal leveren, maar de uitkomst is altijd een gok.” Voor Martin zijn al deze onzinverhalen een steek in het hart: “Mensen investeren grote bedragen en dat wordt in deze gevallen altijd een teleurstelling… Wat mij betreft is goede akoestiek de optelsom van het juiste akoestische advies, de juiste montage en de kwaliteit van het materiaal zelf.”
Montage bepaalt akoestisch resultaat
“Ik vind het echt onvoorstelbaar dat er bedrijven zijn die akoestische materialen leveren zonder enig advies! Je hebt het over panelen die prijstechnisch niet vergelijkbaar zijn met gewone mdf-platen. Die wil je dus niet verkeerd monteren of zagen. Veel bouwbedrijven werken niet op regelmatige basis met akoestisch materiaal, waardoor ieder project weer even wennen is. Met een goede instructie kunnen zij het materiaal wel goed plaatsen met zo weinig mogelijk verspilling.” En naast de verspilling van het materiaal en de daarmee samenhangende kosten, kan een slechte montage ook het akoestische resultaat beïnvloeden. Martin legt uit: “Voor een optimaal resultaat moet je bijvoorbeeld weten dat er met een bepaalde dikte van minerale wol en een spouw gewerkt dient te worden.”
Het akoestisch resultaat is te berekenen
Ook het verhaal dat het akoestisch resultaat gebaseerd is op toeval of dat dit niet te voorspellen is, is gebaseerd op onzin. Martin: “Akoestiek is precies te berekenen, dat is nooit toeval! We starten dan met een akoestische meting met de juiste apparatuur om de huidige situatie in kaart te brengen. Vervolgens bepalen we welke materialen in de juiste hoeveelheid, op welke locatie in de ruimte en op welke manier gemonteerd moeten worden. En meestal voeren we ook een nameting uit om te controleren of het gewenste resultaat ook daadwerkelijk behaald is.” Om het resultaat te garanderen, biedt Matude een Akoestische Prestatieverklaring. Daarin wordt bij voorbaat al aangegeven wat de akoestische resultaten zullen zijn bij het gebruik van bepaalde materialen en op basis van de juiste montage. Martin is een grote voorstander van deze prestatieverklaring: “Sommige klanten hebben al wat teleurstellingen op dit gebied gehad. Op deze manier geven wij de zekerheid dat we resultaat leveren.”
Geschikt materiaal voor iedere situatie
Een ander broodje-aapverhaal is dat akoestisch materiaal ‘gewoon’ een plaatje met een gaatje is. Maar in werkelijkheid zitten er enorm veel verschillen tussen de materialen die gebruikt worden. En er zit dus ook verschil in het effect van die materialen. Martin legt uit: “Het is niet zomaar een mdf-plaatje perforeren en dan heb je akoestisch materiaal. De dikte van het paneel, de grootte van de perforatie en de positie van de perforatie hebben allemaal invloed op het akoestische resultaat. Dan gebruiken we ook nog verschillende materialen, want het oog wil ook wat. En het zijn natuurlijk lang niet altijd gaatjes. We hebben ook lineair geperforeerde materialen. En zo kan ik nog wel even doorgaan! Je snapt, er zijn zoveel soorten en maten in akoestisch materiaal. Allemaal met hun eigen kenmerken en eigenschappen.”
En met alleen een plaatje, bereik je nog geen akoestisch resultaat. Isolatie speelt ook een rol. Martin: “Meestal wordt het akoestische paneel een aantal centimeter van de muur of het object geplaatst. En daartussen komt isolatiemateriaal. Dat heeft ook een grote invloed op het akoestische resultaat! Dus dat plaatje met een gaatje alleen gaat je niet naar tevredenheid helpen. Het gebruikte isolatiemateriaal is net zo belangrijk.”
Kortom, goede akoestiek is een totaalplaatje.
Een combinatie van goed (geperforeerd) akoestisch materiaal, de juiste aanvullende informatie en de juiste montage. Dit alles gebaseerd op een meting met professionele apparatuur en gesteund door advies van vakmensen.
Dit zijn dan ook de ingrediënten van de Akoestische Prestatieverklaring, een garantie van akoestisch resultaat.
Meer weten over deze prestatieverklaring en gegarandeerd goede akoestiek in ruimtes? Neem dan contact met ons op.