Home » Blog » Goede ruimte-akoestiek is geen toevalstreffer!

AkoestiekblogGoede ruimte-akoestiek is geen toevalstreffer!

1 maart 2021

Het toepassen van geluidsabsorberende materialen en daar goede eindresultaten mee behalen, is echt vakwerk.

― Martin van Dooijeweert

Bij een verbouwing, een renovatie of nieuwbouw is de akoestiek van ruimtes nooit toeval. Afhankelijk van de situatie, de materialen en de montage is bij voorbaat precies aan te geven wat het akoestische resultaat zal zijn. Door op de tekentafel dit resultaat al mee te nemen, worden een hoop ergernissen en kosten voorkomen. Hoe dat precies werkt, legt Martin van Dooijeweert uit. Hij is werkzaam bij Matude als commerciële project- en accountmanager en rolde na 25 jaar verkoop-ervaring in de plaatmaterialen, de wereld van de akoestiek in.

Optelsom van advies, materiaal en montage

“Het is logisch hoor, dat verkopers van plaatmateriaal het nooit over akoestiek hebben.” begint Martin. “Die mensen verkopen meer dan 3000 verschillende producten. Daar kun je niet van verwachten om dat soort specialistische kennis te hebben.” Martin werkt inmiddels 2,5 jaar in de wereld van de akoestische materialen en beschikt nu dus wel over die kennis. “Wat mij betreft is geluidsabsorberend materiaal de optelsom van het juiste akoestische advies, de juiste montage en het materiaal zelf. Dat maakt dat het niet meer een kwestie is van een gewoon een MDF-plaatje tegen de muur schroeven. Het toepassen van geluidsabsorberende materialen en daar goede eindresultaten mee behalen, is echt vakwerk.”

https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2020/12/Matude_Bruynzeel_MFA_Voorn_Bruynzeel_Perfosound_Line_Akoestisch_Plafond_04-scaled.jpg

Het begint bij de tekentafel

Martin vervolgt: “Daarom begint het allemaal al op de tekentafel. Dan gaan wij met een ingenieursbureau of een architect aan tafel zitten. Wij zijn dan heel benieuwd naar de visuele eisen. Daarnaast leggen we dan de akoestische wensen. Collega Bram laat dan zijn technische kennis los op het geheel. In het geval van een bestaande ruimte, doet hij meestal een akoestische inmeting en maakt daar een rapportage van, zodat precies duidelijk is wat de huidige situatie is. Die gegevens worden gecombineerd met de visuele eisen van de ontwerper en daar rolt dan een advies uit. Dat advies is behoorlijk uitgebreid. Er wordt beschreven welk type materiaal er nodig is en in welke hoeveelheid. Daarnaast hebben we ook aandacht voor bijvoorbeeld de spouw en hulpmaterialen. In het advies nemen we namelijk ook andere belangrijke aspecten mee, zoals vochtbestendigheid, brandveiligheid en de uitstoot van formaldehyde.”

Ondersteuning bij de montage

De heren van Matude hebben niet alleen contact met de ingenieurs of architecten. Martin: “Zij staan aan het begin van het project. De montage wordt verzorgd door een aannemer, afbouwer of interieurbouwer. Maar vaak hebben die geen ervaring met akoestische materialen. Dus dan ondersteunen wij en hebben rechtstreeks contact met de aannemers en afbouwers. Want als zij iets niet plaatsen zoals voorgeschreven, dan heeft dat vele grotere gevolgen dan bij gewone panelen of platen. Gevolgen voor het resultaat, maar ook financiële gevolgen. Micro-geperforeerde panelen kunnen wel tot 20 keer duurder zijn dan gewoon plaatwerk, die wil je dus niet verkeerd zagen of monteren.”

https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2021/02/001-1280x701.jpg

Wij garanderen resultaat met een prestatieverklaring

Martin hoort wel veel broodje-aapverhalen in het veld. “Verkopers zeggen dan: Akoestiek is niet te voorspellen, we doen ons best, maar weten niet precies hoe het uitpakt.” Hij lacht: “Dat is echt complete onzin! Akoestiek is gewoon te berekenen. Dat is geen toeval of onzekerheid.” Matude biedt daarom de Akoestische Prestatieverklaring. Martin legt uit: “In die prestatieverklaring staat precies wat de akoestische gevolgen zijn van het gebruik van bepaalde materialen. Uiteraard binnen marges en op voorwaarde dat de montage op de juiste manier wordt gedaan. We doen ook een nameting om aan te tonen welke resultaten we behaald hebben en te controleren of dit klopt volgens de eerder opgestelde prestatieverklaring”

De verbouwing van Gymzaal Dongemond is een voorbeeld van een project waarbij gewerkt werd met een prestatieverklaring en dit gecontroleerd werd met een nameting. Martin knikt: “Ja, daar kwam het helemaal nauw, aangezien ze daar ook moesten voldoen aan de geluidsnormen die het NOC*NSF stelt.”

Meer weten over deze prestatieverklaring en gegarandeerd goede akoestiek in ruimtes? Neem dan contact met ons op.

In die prestatieverklaring staat precies wat de akoestische gevolgen zijn van het gebruik van bepaalde materialen. Uiteraard binnen marges en op voorwaarde dat de montage op de juiste manier wordt gedaan. We doen ook een nameting om aan te tonen welke resultaten we behaald hebben en te controleren of dit klopt volgens de eerder opgestelde prestatieverklaring.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbriefNieuwsbrief

Maandelijks delen wij onze mooiste projecten, nieuwste productontwikkelingen en delen wij onze blogs.