Wie kent ze niet? De oude gymzalen van uit onze jeugd. Koude, kille ruimtes waar je oorpijn kreeg van de piepende schoenen over de vloer. En van de knallende ballen tegen de muur. Als een klasgenootje schreeuwde, galmde dat nog flink na. Bij het bouwen of verbouwen van gymzalen wordt lang niet altijd nagedacht over akoestiek. Veel mensen realiseren zich niet wat de impact van geluid is op sportende volwassenen en al helemaal op kinderen. De verbouwing van de Gymzaal van het Dongemond College in Made laat zien hoe het onder controle krijgen van het ‘galm- en knalgehalte’ in zijn werk gaat.
Het moderniseren van een gymzaal
Bram Botterman, akoestisch adviseur, vertelt over deze verbouwing: “In Dongemond had men het plan om de gymzaal te verbouwen. Deels was de reden esthetisch, het mocht er allemaal weer wat mooier en moderner uitzien. Anderzijds waren er ook klachten over de akoestiek van de zaal. Er waren bijvoorbeeld gymdocenten die geklaagd hadden over het harde geluid en de enorme galm.” De basisschool waar de gymzaal bij hoort, schakelde Gorisse Bouw in voor het hele plan. De houthandel (Jongeneel Breda) die vervolgens verantwoordelijk werd voor de materialen, betrok op hun beurt weer Matude voor het verbeteren van de akoestiek.
Bram legt uit: “We zijn begonnen met een voormeting. Op basis van de geluidsmeting hebben we bepaald hoeveel van welk materiaal er nodig was om de akoestiek naar het gewenste niveau te krijgen. Vervolgens heeft Jongeneel Breda samples bij ons opgevraagd van het geperforeerde plaatmateriaal, zodat zij wisten met welke materialen ze zouden kunnen gaan werken. Daarbij hebben we ook gekeken naar de balvastheid van het materiaal. Het moet natuurlijk wel allemaal veilig zijn”
Bestand zijn tegen een potje voetbal
Balvastheid gaat over de stijfheid van het materiaal. De grootte van de perforaties, de dikte van het MDF en de plek van de steunpunten spelen een grote rol bij deze stijfheid. Bram legt uit: “De wanden van zo’n gymzaal krijgen nogal eens wat te verduren. Bijvoorbeeld de klappen van een bal tijdens het spelen van balsporten. Er sporten kinderen in zo’n zaal. Die moeten op geen enkele manier het risico lopen op verwondingen. Daar houden we dus zeker rekening mee bij de keuze en de montage van het geperforeerde gefineerde MDF.”
Bruynzeel Perfosound 16/16/8
Uiteindelijk werd gekozen voor het product Bruynzeel Perfosound 16/16/8 voorzien van een beuken fineer mismatch gevoegd afgelakt met een blanke matte lak. Bram: “Mismatch wil zeggen dat er verschillende stroken fineer door elkaar worden geplaatst. Daardoor krijg je verschillende kleurnuances in plaats van dat het allemaal één strakke kleur heeft. Het lijkt daardoor op massief hout.” Achter dit fineer zit blauw isolatiemateriaal van gerecycled katoen. Bram benadrukt: “Vaak wordt het isolatiemateriaal vergeten en dan is de akoestische winst een stuk minder.”
Voldoen aan de geluidsnormen (bekijk de uitkomsten in de brochure hierboven)
Na de montage is er een nameting gedaan. Bram lacht: “Daarbij is ook de gymdocent aanwezig geweest die de klacht over de akoestiek in eerste instantie had gemeld. Hij was helemaal tevreden met het resultaat! En deze gymzaal voldoet nu ook aan de geluidsnormen van het NOC*NSF. Die hebben namelijk geluidsnormen voor sportgebouwen die betrekking hebben op de nagalmtijd en het achtergrondgeluidniveau. Als er dan toch verbouwd wordt, is het wel zo slim om dan direct ook deze geluidsnormen erin mee te nemen!”
“Al met al was dit een mooie samenwerking tussen de school, het bouwbedrijf, de houthandel en ons, Matude. We zijn erg trots op het resultaat en de school is er ook erg gelukkig mee!” sluit Bram af. Kortweg, dit is een mooi voorbeeld van hoe je een gymzaal tot een prettige ruimte maakt.
360º view
Krijg een ware beleving van het interieur door de gymzaal binnen te treden via de onderstaande 360 graden foto. Dubbelklik op de afbeelding voor een full-screen view.