Geperforeerde panelen zijn zeer geschikt om hoge akoestische waarden te combineren met design. De variatie in vormgeving, dikte, afwerking en absorptiewaarde zorgen voor een brede toepasbaarheid.
Geperforeerde panelen bestaan, net als micro geperforeerde materialen, uit panelen met ronde gaatjes. Deze zijn alleen wat groter, namelijk vanaf 3 mm diameter tot maximaal 20mm diameter.
Geperforeerde materialen zijn onder andere te gebruiken in wanden, plafonds, bureau-schermen en kastdeuren.
Bij Gymzaal Dongemond werd gekozen voor het product geperforeerde panelen met het type 16/16/8 voorzien van een beuken fineer mismatch gevoegd afgelakt met een blanke matte lak. Bram: “Mismatch wil zeggen dat er verschillende stroken fineer door elkaar worden geplaatst. Daardoor krijg je verschillende kleurnuances in plaats van dat het allemaal één strakke kleur heeft. Het lijkt daardoor op massief hout.” Achter dit fineer zit blauw isolatiemateriaal van gerecycled katoen. Bram benadrukt: “Vaak wordt het isolatiemateriaal vergeten en dan is de akoestische winst een stuk minder.”
Binnen ons aanbod kun je kiezen uit een grote variëteit aan decoren. Zodat het akoestische materiaal optimaal past binnen het design van de ruimte. Zo zijn er laminaat uni-decoren in een effen kleur beschikbaar, maar ook met een houtlook een betonlook en op aanvraag zijn de panelen ook in fineer beschikbaar. Alle panelen worden op maat gemaakt en het is ook mogelijk om te kiezen voor dubbelzijdig decoratieve panelen.
Geperforeerde panelen passen vaak erg mooi in een strak design. Bovendien leveren deze panelen een erg goed akoestisch resultaat en ook op het gebied van veiligheid, zijn deze panelen een verstandige keuze. Zo worden geperforeerde panelen bijvoorbeeld gebruikt voor de wanden van gymzalen. Het doel: een combinatie van mooie wanden, akoestisch comfort en natuurlijk veiligheid voor de sporters.
In Dongemond had men het plan om de gymzaal te verbouwen. Deels was de reden esthetisch, het mocht er allemaal weer wat mooier en moderner uitzien. Anderzijds waren er ook klachten over de akoestiek van de zaal. Er waren bijvoorbeeld gymdocenten die geklaagd hadden over het harde geluid en de enorme galm. Bij Gymzaal Dongemond werd uiteindelijk gekozen voor geperforeerde panelen, vanwege het passende design, de akoestische waarde en de veiligheid.
Wie kent ze niet? De oude gymzalen van uit onze jeugd. Koude, kille ruimtes waar je oorpijn kreeg van de piepende schoenen over de vloer. En van de knallende ballen tegen de muur. Als een klasgenootje schreeuwde, galmde dat nog flink na. Bij het bouwen of verbouwen van gymzalen wordt lang niet altijd nagedacht over akoestiek. Veel mensen realiseren zich niet wat de impact van geluid is op sportende volwassenen en al helemaal op kinderen. De verbouwing van de Gymzaal van het Dongemond College in Made laat zien hoe het onder controle krijgen van het ‘galm- en knalgehalte’ in zijn werk gaat.