Lineair gegroefde panelen

Lineair gegroefde panelen zijn zeer geschikt om hoge akoestische waarden te realiseren. Bovendien leent het lijnenwerk van de panelen zich erg goed voor mooie designs. De variatie in vormgeving, dikte, afwerking en absorptiewaarde zorgen voor een brede toepasbaarheid.

Types lineaire perforatie

Lineair gegroefde panelen vallen in de categorie harde panelen. Wat wil zeggen dat deze panelen meestal uitgevoerd zijn met een kern van MDF waarvan de toplaag is afgewerkt met een fineer, HPL of laklaag.

Er zijn verschillende types panelen met lineaire perforaties. Zo kunnen de perforaties recht horizontaal of verticaal lopen, maar is het ook mogelijk om voor een diagonale lineaire perforatie te kiezen. Een voorbeeld van een product een diagonale groef zijn de Slimline invisible panelen.

Lineair gegroefde panelen hebben een groef. De grootte van deze groef varieert standaard tussen de 2 en 4 millimeter. Dit is afhankelijk van de geluidsabsorberende behoefte. Want hoe meer open oppervlakte op de plaat, hoe groter de geluidsabsorberende waarde.

Bij elk type lineair gegroefde panelen wordt een type gegeven. Bijvoorbeeld type 28/4. Dit betekent 4 mm brede groeven en een dambreedte van 28 mm.

Een voorbeeld zijn de lineair gegroefde lamellen uit de Bruynzeel Perfosound Line collectie. Hierbij zijn de lineaire groeven aangebracht aan de zichtzijde. Maar die groef is nog niet alles wat deze panelen zo effectief maakt. De achterkant van deze panelen is geperforeerd en daar sluit de groef op aan. En er zit aan de achterzijde ook een akoestisch vlies. Hierdoor is het materiaal lucht-open en heeft het een zogeheten perforatiegraad. Door deze perforatiegraad i.c.m. het isolatiemateriaal dat er bovenop ligt is het materiaal in staat om geluid te absorberen.

Binnen ons aanbod kun je kiezen uit een grote variëteit aan decoren. Zodat het akoestische materiaal optimaal past binnen het design van de ruimte. Zo zijn er laminaat uni-decoren in een effen kleur beschikbaar, maar ook met een houtlook een betonlook en op aanvraag zijn de panelen ook in fineer beschikbaar. Alle panelen worden op maat gemaakt en het is ook mogelijk om te kiezen voor dubbelzijdig decoratieve panelen.

Lineaire groeven en design

De rechte lijnen van lineaire gegroefde panelen passen vaak erg mooi in een strak design. Bovendien leveren deze panelen een erg goed akoestisch resultaat en ook op het gebied van veiligheid, zijn deze panelen een verstandige keuze. Zo worden lineair gegroefde panelen bijvoorbeeld gebruikt voor de wanden van gymzalen. Het doel: een combinatie van mooie wanden, akoestisch comfort en natuurlijk veiligheid voor de sporters.

Wanneer ronde perforaties een beter akoestische resultaat opleveren, maar lineaire groeven beter in het design passen, zijn de panelen van Slimline invisible de perfecte oplossing. Dit zijn namelijk panelen met een diagonale lineaire groef. Aan de achterzijde hebben deze panelen ronde perforaties voor een optimaal akoestisch resultaat, die niet van de voorzijde zichtbaar zijn. Een strak ontwerp gecombineerd met optimale akoestiek!

Voordat je akoestische materialen gaat gebruiken, is het natuurlijk allereerst van belang om te bedenken welk akoestisch resultaat je wilt behalen. Vervolgens raden we aan om over het design na te denken.

Bepaalde patronen in het materiaal kunnen zowel een positief als een negatief effect hebben. Als je bijvoorbeeld een lange gang hebt, waarbij gebruik is gemaakt van akoestisch materiaal met allemaal dezelfde groeven, dan kan het Moiré-effect ontstaan. Dit betekent dat het voelt alsof de muren gaan dansen. Dit komt omdat jouw ogen zich niet meer kunnen focussen omdat alles er hetzelfde uit ziet. Om dit te voorkomen, raden we in zo’n geval het gebruik van panelen met random groeven aan. De groeven op de panelen hebben dan verschillende breedtes en samenstellingen.

Zo creëer je een samenspel dat enerzijds er mooi uitziet en rust geeft en anderzijds het juiste akoestische comfort geeft.

https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2018/08/Slimline_323_EuropEikenMassief.jpg

Slimline Europees eiken massief

https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2018/08/Slimline_Green_164_Whitewood.jpg

Slimline Whitewood

https://www.matude.nl/wp-content/uploads/2018/08/Slimline_82_WalnootFineer.jpg

Slimline Walnoot fineer

Voorbeelden van het gebruik van lineair gegroefde panelen

In het nieuwe multifunctionele gebouw MFA Voorn zijn de plafonds gemaakt van de lineair gegroefde lamellen uit de Bruynzeel Perfosound Line collectie.

In dit gebouw worden onder andere een kinderopvang en verschillende basisscholen gecombineerd met gymzalen.
Omdat het hier gaat om grote ruimtes waar veel kinderen komen, was het doel om de galm aanzienlijk te verminderen en daarmee de akoestiek te verbeteren. Om dit te bereiken bestaat het plafond uit lineair gegroefde lamellen. Het plafond is nu in staat om geluid te absorberen en dat maakt dit gebouw een stuk prettiger om in te verblijven.

Eén van de meest chique projecten waaraan we hebben meegewerkt is de transformatie van het voormalige Jezuïteninternaat in Sittard. Dit oude klooster werd getransformeerd tot hotel. De designer heeft oude details van het pand gecombineerd met moderne elementen. Zij kwamen bij ons met de vraag: “Hebben jullie materiaal dat past bij het beeld dat ik voor ogen heb?” We hebben daarom gekozen voor de lineair gegroefde panelen uit de Bruynzeel Perfosound Line collectie. Deze panelen verhogen de geluidsabsorptie in de ruimte en passen perfect in het ontwerp van de designer. Een mooie synergie bij Hotel Merici in Sittard.

Referenties