Denk jij na over akoestiek wanneer je bezig bent met een nieuw project? Het bizarre van goede akoestiek is, dat je het niet ervaart. Daar tegenover, als de akoestiek slecht is, dan is het niet te negeren. Maar vaak is het dan al te laat om er iets aan te doen. Of kost het veel tijd en geld. Denk dus al na over de akoestiek van een ruimte voordat je start met bouwen of verbouwen. Het belang van goede akoestiek is groter dan je denkt. En dat start al op de tekentafel. Bram Botterman, technische man van Matude, vertelt over het belang van goede akoestiek.
Comfort voor je oren
Matude is specialist in akoestiek, gericht op het veraangenamen van het akoestisch klimaat in ruimtes. Bram legt uit: “Wij adviseren over akoestiek in binnenruimtes. Dit is een stukje comfort dat los staat van hoe het eruit ziet. Wij streven ernaar om een ruimte zo comfortabel mogelijk te maken voor je oren. Concreet betekent dit dat wij meedenken over de vormgeving van een ruimte zodat jij er graag in verblijft.” Daarnaast levert en produceert Matude ook de materialen die de akoestiek verbeteren. “Meestal ontwikkelen we een product op maat en laten dat dan maken in één van onze fabrieken in Europa. Iedere ruimte is anders en daarom is het prettig dat we onze producten precies laten aansluiten op de gewenste situatie.”
Wanneer er plannen zijn voor het ontwerpen van een nieuw gebouw of het herinrichten van bestaande ruimtes, dan zit akoestiek meestal niet ‘top of mind’. Bram licht toe: “Als de akoestiek goed is in een ruimte, dan merk je er niets van. Het is niet iets dat je ziet of bewust ervaart. Anderzijds, wanneer de akoestiek niet zo goed is, dan valt het je wel op. Dan ga je je bijvoorbeeld storen aan die enorme galm in de ruimte. Of het feit dat je degene die een presentatie geeft, aan de andere kant van de zaal, niet goed verstaat. Het is echt een onderwerp dat vaak pas aan het licht komt, wanneer een ruimte al volledig in gebruik is.”
Visuele toevoeging
Nadenken over akoestiek is dus al van belang aan de tekentafel. Want een goede akoestiek heeft veel te maken met de materialen die gebruikt worden. In overleg met de architect wordt bepaald welke materialen toegepast worden en in welke hoeveelheid om het gewenste effect te behalen. Bram lacht: “Akoestiek kan hartstikke mooi zijn! Tegenwoordig is er zoveel mogelijk qua materialen en de toepassing ervan. Vaak is het een mooie visuele toevoeging aan de ruimte. We blijven continu bezig met de ontwikkeling van de materialen. Enerzijds op technisch gebied, maar minstens zo vaak ook op het gebied van design. Het oog wil ook wat!”
Een mooie balans tussen stilte en lawaai
Maar wat is dan precies goede akoestiek? Bram: “Als je bijvoorbeeld in een restaurant zit en je kunt een goed gesprek voeren met je tafelgenoten. En het galmt niet en je hebt geen last van de pratende mensen aan de andere tafeltjes. Zo hoort het te zijn. Of een kantoorruimte waar wel iets van geroezemoes is, maar waar je met meerdere mensen tegelijk kunt werken en je goed kunt concentreren.” Het is overigens een fabeltje dat goede akoestiek en stilte hetzelfde zijn. Het is helemaal niet prettig als het geluid compleet dood slaat in een ruimte. Bram maakt een mooie vergelijking met de temperatuur: “Wanneer het klopt, denk je er niet over na. Wanneer het te koud of te warm is, gaat er een signaaltje af. Je krijgt kippenvel of je gaat zweten. Diezelfde balans zoeken we in de akoestiek tussen volledige stilte en lawaai.”
Voorkomen is beter dan genezen! Wanneer je bij het ontwerp van een ruimte al rekening houdt met akoestiek, kan je dat in een later stadium veel geld, tijd en ergernis besparen. Het comfort van een ruimte is deels visueel, deels auditief. Door deze elementen tegelijk toe te passen, ervaren de gebruikers van de ruimte dat zij er graag aanwezig zijn. “Eigenlijk is het streven om de gebruikers niets te laten ervaren, want dat betekent dat de akoestiek goed is. Dan hebben we de juiste balans gevonden.” besluit Bram.