Home » Blog » Onze projecten waar design en akoestiek samenkomen

blogDesignProjectenOnze projecten waar design en akoestiek samenkomen

1 februari 2021

ONZE PROJECTEN WAAR
DESIGN EN AKOESTIEK SAMENKOMEN.

Akoestiek lijkt voor de meeste mensen een hele technische zaak. Dat is het natuurlijk ook, want het gaat grotendeels over de technische functie van bouwmaterialen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen techniek. Want zodra deze akoestische materialen in de praktijk toegepast wordenspeelt design een minstens zo grote rol. Bram Botterman, technische man van Matudevertelt over hoe design en akoestiek samenkomen in de projecten die zij doen. 

Matude_TechnoHUB_Onderwijs_PETpanel_04
Matude_TechnoHUB_Onderwijs_PETpanel_06
Matude_TechnoHUB_Onderwijs_PETpanel_07

En techniek, én design 

Bram: “Eigenlijk is het heel logisch. Als jij gaat klussen thuis en je gaat naar de bouwmarkt om materialen te kopen, dan kijk je eerst naar het technische deel. Wat heb ik nodig en waarom? Welke functie moet het materiaal hebben? Moet het bijvoorbeeld waterafstotend zijn? Wanneer je hebt bepaald aan welke eisen het materiaal voor je klus moet voldoen, ga je verder kijken. Welke kleur moet het krijgen? Hoe moet het eruit gaan zien? Zodat het past in jouw huis.” 

Hij vervolgt: “Zo werkt dat ook met akoestische materialen. Als eerste bepalen we wat het doel is van de toepassing van de materialen. We willen bijvoorbeeld de hoeveelheid galm reduceren. Nou, dan houd je dus de keuze uit een aantal materialen die daarvoor het meest geschikt zijn. Vervolgens ga je bepalen hoe de vormgeving gaat zijn. Past een lineaire groef beter in het design of zijn de microgeperforeerde panelen juist geschikter? En welke kleuren of motieven passen bij de vormgeving van het geheel? Het is altijd én techniek én design.” 

Matude_Rechtbank_Rotterdam_Micro_Geperforeerde_Panelen_03_Lucasvanderwee
Hotel_Merici_Bruynzeel_Perfosound_Line_Sittard_Intera_Sutherland_Design_4

Een speelse uitstraling met akoestische waarde 

Een goed voorbeeld van een project waar overduidelijk techniek en design samenkomen, is TechnoHUB in Woerden. Bram vertelt: “De TechnoHUB stelt verschillende ruimtes beschikbaar om alle (vormen) disciplines van techniek te kunnen leren. Ze stimuleren scholieren om te komen oefenen met de verschillende machines en materialen om de nieuwste technieken te leren. Daarom was het belangrijk dat deze ruimtes niet te strak zijn en juist passen op de creativiteit van deze plek.”  

Bij de TechnoHUB is op verschillende manieren gebruik gemaakt van akoestische materialen. Zo bestaan de verschillende gekleurde delen op de wand uit vilt. Ook de bloembakken bestaan uit akoestisch materiaal. De u-vormige wandjes, waar mensen even kunnen zitten en overleggen, zijn ook bekleed met akoestisch materiaal. En dan heb je nog de baffles, dat zijn de zwarte panelen aan het plafond, ook deze zijn bevorderend voor een goede akoestiek. Bram: “Het was belangrijk dat al deze elementen een speelse uitstraling kregen. Zodat het paste bij de plek die TechnoHUB is. Hier was geen plaats voor strakke vormgeving en gladde materialen bijvoorbeeld. Daarom is er gekozen voor speelse en kleurrijke materialen, die tegelijkertijd een goede akoestische functie hebben.” 

Meer projecten 

Een bijzonder project voor ons is de verbouwing van de Rechtbank Rotterdam. Bij dit gebouw op de Kop van Zuid waren overzichtelijkheid en een heldere vormgeving van groot belang naast een goede akoestiek. Door de toepassing van micro geperforeerd akoestisch materiaal in de balieschermen werden beide doelstellingen gerealiseerd. 

Eén van de meest chique projecten waaraan we hebben meegewerkt is de transformatie van het voormalige Jezuïteninternaat in Sittard tot Hotel Merici.
Dit oude klooster werd getransformeerd tot hotel. De designer heeft oude details van het pand gecombineerd met moderne elementen. Zij kwamen bij ons met de vraag: “Hebben jullie materiaal dat past bij het beeld dat ik voor ogen heb?” We hebben daarom gekozen voor de panelen uit de Bruynzeel Perfosound Line collectie. Deze panelen verhogen de geluidsabsorptie in de ruimte en passen perfect in het ontwerp van de designer.  

Eindeloze mogelijkheden 

Zo zijn er dus talloze mogelijkheden om zowel technisch als op het gebied van design een ruimte vorm te geven. Mogelijkheden en dus materialen die variëren qua kleur, structuur, textuur, vormgeving en stijl. Er is voor ieder wat wils! 

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van het combineren van akoestiek en design?